Rosszindulatú szellemekről, tüzeskedésről és pénzégetésről is szólhat az új év.

Rosszindulatú szellemekről, tüzeskedésről és pénzégetésről is szólhat az új év.

(Fotó: David Boté Estrada CC-BY)

Egész sereg dologra égetünk el pénzt. Az autóba tankolt benzin viszonylag szó szerint elég, és ha a motorok hatásfokát nézzük, akkor rájövünk, hogy az energia nagyobbik részét nem is arra fordítjuk, hogy guruljon a jármű. A bitcoinba fektetett pénzek egyszerűen elszivárogtak. Aki időben adott túl a kriptovalután, az esetleg Lamborghinivé konvertálhatta, hogy aztán benzint égessen vele.

Van azonban a pénzégetésnek egy közvetlenebb módja is. És aki még ma elmegy a DunaPanda szupermarketbe, a budapesti kínai negyedbe, az akár hódolhat is neki. A kínai és magyar luxustermékeket és mindennapi cikkeket is tartó áruház leghátsó sarkában lehet megtalálni a zsosz pénzeket, amik vacak minőségben nyomtatott, nagy névértékű papírpénzek, nem sokban különböznek a Monopoly játék kasszájában található cetliktől.

A tökéletlenségek azonban nem érdeklik a szellemeket (esetleg az ősöket), ha elégetjük ezeket, akkor megnyerhetjük a jóindulatukat – tartja a kínai hagyomány. Az sem árt, ha a papír emlékeztet a vágyunk tárgyára, úgyhogy van ahol lehet papír aranytéglát, hitelkártyát, okostelefont, házat és autót is kapni. Az egyénieskedés annyira elharapózott, hogy 2006-ban a kínai kormány szabályozni is tervezte a művészibb darabok elégetését.

Nem mernénk megesküdni arra, hogy a módszer működik, mégiscsak egy pénzügyi technológiai lap vagyunk. Ugyanakkor a kínaiaktól mindenki eltanulta a petárdázást, ami a rossz szellemek elijesztését szolgálta eredetileg. Ennél csak békésebb a papírpénzzel való tüzeskedés.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?