Zavaró mennyiségű programhiba miatti rablás és egy igazán nem megbízható vezérigazgató miatt lopták a pénzt tavaly.


Gyűjtést készített a Gizmodo a 2021-es év legnagyobb kriptólopásairól. Remek téma ahhoz, hogy ezzel köszöntsük az új évet, meg akinek erősebben sikerült a szilvesztere, az bevehet mellé még egy aszpirint is. Úgysem fájhat úgy a feje, mint azoknak, akik a lentebbi lopások bármelyikében érintett volt.

December legelején ismeretlen tettesek fosztották ki a BadgerDAO virtuális pénzügyi cég néhány ügyfelét. A kár 120 millió dollárra rúg. Mindez ráadásul úgy, hogy a Badger egy nagyon alapnak számító, könnyen kivédhető hiba miatt hagyta kifosztani magát.

Alig pár nappal a BadgerDO meglopása után a BitMart is kénytelen volt bejelenteni, hogy előre nem látható ideig felfüggeszti a pénzkivétel lehetőségét, mert nagy biztonsági incidens történt. Később kiderült, hogy 150 millió dollár tűnt el a cégtől.

A két rablás együtt nem adja ki azt a 600 millió dollárt, amit augusztusban a Poly Networktől utaltak el. A cég vezetői könyörgő nyílt levéllel fordultak a tolvajhoz, ami mindenki meglepetésére műkörödd. A hacker visszautalta a pénzt, és közölte, hogy csak a poén kedvéért törte fel a Polyt, amiben egy hatalmas sebezhetőséget talált.

Szintén augusztusban nyúltak le 97 millió dollárnyi kriptót a japán Liquidtől. Szerencséjükre a Poly Network ügye több figyelmet kapott, így az ő hírnevük kevésbé sínylette meg az ügyet. A 140 millió dollárnyi kriptót elvesztő Vulcan Forged pedig azzal mentette meg a hírnevét, hogy kártalanította mind a 96 tárca tulajdonosát, akiket megloptak idén decemberben.

Az év nyertesének a Thodex török kriptotőzsde számít, ahonnan tavasszal 2,7 milliárd dollárnyi befektetés tűnt el. Itt ráadásul az elkövetőt is ismerjük: a tőzsde vezérigazgatója, Faruk Fatih Ozert gyanúsítják a lopással. A 27 éves kriptomilliárdost legutoljára egy Albániába tartó repülőre látták felszállni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?