Diszruptív innováció, amikor egy startup felrúgja a szabályokat. Diszruptív pofon, amikor ezért szénné bünteti a szabályozó hatóság.

Minden cég könyvelésében rosszul néz ki, ha a negyedik negyedévben beesik egy hétmillió dolláros kiadás. Az pedig különösen vacak, ha ez egy nagy bírságból ered.

Zenefits

A Zenefits nevű startup ellen nem most folytattak először vizsgálatot, de a cég történetének legnagyobb büntetését most kapta – írja a Reuters. A biztosításokat szabályozó állami hatóságnak az nem tetszett, hogy képzetlen, a szükséges képesítésekkel nem rendelkező alkalmazottak dolgoztak értékesítői munkakörben, a cég pedig mindent megtett, hogy az alkalmazottak oktatására vonatkozó szabályokat megkerülje. A hatósági közlemény szerint nem csak a startup történetében rekord a hétmilliós bírság, de a hatóság fennállása során sem sokszor szabtak ki ekkora büntetést.

Azzal van baj, amiből a pénz is jött

A Zenefits HR-szakemberek számára készít olyan szoftvert, amely egészségbiztosítás, szülési szabadság, bérszámfejtés és egyéb munkahelyi adminisztrációs feladatok kezelésében segít. A cég szolgáltatatása ingyenes, bevételük a szoftveren keresztül az ügyfelek felé értékesített biztosítási csomagok jutalékából származik.

Benefits-Create Package

A Zenefits példa az olyan típusú internetes startupra, ahol a korábbi alapítók olyan kultúrát hoztak létre, ami a fogyasztóvédelmi szabályok megszegéséhez vezetett. A rossz stratégia, amelyet más startupoknak nem szabad követniük, veszélybe sodorta a céget

– írta a közleményben a Dave Jones, a kaliforniai szabályozó hatóság vezetője.

Már folyik az átképzés

Jones azért beszél korábbi vezetőkről, mert a cég alapító vezérigazgatója, Parker Conrad már februárban lemondott, amikor először kiderült a képzetlen munkavállalókkal kapcsolatos probléma. Helyét a korábbi operatív vezető, David Sacks vette át, aki oktatási programot és etikai kurzusokat vezetett be a biztosítási alkuszoknak. Emellett felkért egy auditorcéget, hogy vizsgálja ki a szabálytalanságokat.

A változtatások miatt a Zenefits megúszhatja a hétmilliós bírság felének megfizetését. Ha egy 2018-as vizsgálat mindent rendben talál, a bírság második felének befizetése alól mentesülnek. A cég ellen több államban folyt vizsgálat, de a kaliforniaihoz képest aprópénznek számító összegek merültek csak fel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?