Egyelőre egyik hazai banki app sem fog érteni a beszédből, amíg az Apple hozzá nem adja a nyelvünket a támogatottakhoz. Bezzegbankok következnek!

Egy hónap hosszú idő, ha menő új funkciókat kell bevezetni, mint a hangfelismerős bankolás. A neobankok és a startupok gyorsak voltak, de a nagy bankok is felzárkózóban vannak.

Az iOS 10-es verziójával megnyílt a külső fejlesztők számára a lehetőség, hogy az Apple digitális asszisztensét beépítsék az appjaikba. Eddig a Siri az Apple által fejlesztett szoftverekben volt csak jelen. Kezelte a naptárt, tudott emailt vagy smst írni, elmondta az időjárást, de nem kalandozott el a gyári alkalmazásoktól. Most viszont szabadon van engedve az MI! Mindenki fusson, amerre lát! Khm, izé, ezt azért ne, ráadásul nem is mesterséges intelligencia valójában.

Nézzük, mit kínálnak a bankok egy hónappal azután, hogy hozzáférhetnek az appok Sirihez!

Hé Siri, fizess Keithnek öt dollárt a kávéért

– ez az egyik példamondata a Venmónak. Az egyszerű pénzküldést lehetővé tévő app bármely olyan angol mondatot fel tud dolgozni, ami a fentihez hasonlóan van fogalmazva. A mondat utolsó tagja az utaláshoz fűzött megjegyzés. Egyelőre még nem tudni, hogy érti-e az app azt, hogy pizza emodzsi.

A Venmo valahogyan vonzza a jó sztorikat
A Venmo valahogyan vonzza a jó sztorikat

Körülbelül ugyanezt a funkcionalitást fejlesztette le a Square Cash és a PayPal is. Újdonság még az is, hogy nem csak az appon keresztül lehet pénzt küldeni, hanem az Apple iMessage üzenőjével is. Ezt is el lehet szóban magyarázni a telefonnak.

Siri már öt éve van
Siri már öt éve van
(fotó: Apple)

A Monzo brit neobank is élt a Siri integráció lehetőségével, de a Finextra szerint találtak izgalmas korlátozásokkal. Tíz font felett nincs semmi gond, az ennél kisebb összegeket azonban hajlamos nem érteni az app. A bank szerint a cikornyásabb fogalmazás – például „küldj öt jó brit fontot” – sokat segít, az egyszerűbb mondatokon akad meg az asszisztens. (Siri szerint amúgy valószínűleg az emberekkel van a baj.)

(Fotó: Diesmer Ponstein CC-BY)
(fotó: Diesmer Ponstein CC-BY)

A patinás bankok közül az ABN Amrónak volt egyszerű dolga. 2016. júniusában adta ki a whatsappos pénzküldésre képes Tikkie nevű appját. Ősszel ebbe építette be a Siri támogatást. A rendszer a holland belpiacos iDeal technológiára épül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?