Közösségi finanszírozással próbálja beindítani az okos bringacsengő gyártását egy magyar startup.

Közösségi finanszírozással próbálja beindítani az okos bringacsengő gyártását egy magyar startup. A Shoka Bell nevű eszköz segít a navigációban, világít, hogy ne üssék el a biciklistát, és természetesen csengetni is tud.

Csenget, riaszt és még navigál is
Csenget, riaszt és még navigál is
(fotó: Shoka Bell)

Csengetéskor rögtön két dolgot is tesz az eszköz: egyrészt hangot ad ki, másrészt figyelmezteti a környéken lévő többi Shoka Bell tulajdonost is. Ahogy egy hagyományos bringacsengőnél el lehet dönteni, hogy csak egy kicsit csöngetünk vagy próbálunk hangosak lenni, úgy ezt a Shoka Bell is tudja. Az eszközbe nyolc hang van beprogramozva a hangos kürttől a gyalogosok arrébbtessékelésére szolgáló csengetésig, ezek közül a csengő hátuljára szerelt joystickkal lehet választani. A Shoka Bell maximum 105 decibeles hangot képes kiadni, ezt még egy motor hangján keresztül is lehet hallani.

Hardvert csinálni nehéz

– foglalta össze a projekt során szerzett tapasztalatait Falus Dániel, a Shoka Bell kitalálója. Tavaly nyáron már az első teljesen működő prototípus elkészültét várták, de további finomításokra volt szükség.

Shoka Bell

Mostanra azonban készek arra, hogy a Kickstarteren kezdjenek el pénzt gyűjteni a gyártás beindítására. Falus az érdeklődés előzetes felmérése után azt várja, hogy a kampány végére 75 ezer dollárral, azaz közel 21 millió forinttal vághatnak bele az üzletbe.

Shoka purple front

Az öt divatszínben készülő csengő öt funkciót fog kínálni:

  • navigáció – a csengő tetején lévő ledek mutatják, hogy a mobilon beállított cél eléréséhez merre kell kanyarodni.
  • biztonság – a Shoka rendszere gyűjti a csengetések helyét és előre figyelmezteti a bicikliseke a rizikós kereszteződésekre.
  • riasztó – mivel a csengő rendelkezik mozgásérzékelővel, tud szólni, ha nélkülünk megy valahová a biciklink.
  • világítás – a csengő elejére szerelt nyolc led a napszaknak megfelelő erősséggel világít.
  • és végül, természetesen csengetni is tud.

A teljesen vízálló házba szerelt kütyü egy feltöltéssel 200 órát bír. Akinek megjött hozzá a kedve, 79 dollárért rendelheti elő a Kickstarteren.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?