Ha egy robotikus könnyen automatizálható, monoton munkát lát, felcsillan a szeme, és tervezni kezd. Ezért szállt rá a Szilícium-völgy a kajakészítős munkákra.

Ha egy robotikus könnyen automatizálható, monoton munkát lát, felcsillan a szeme, és tervezni kezd. Ezért szállt rá a Szilícium-völgy a kajakészítős munkákra.

burger
Hamburgerhúsok – ezeket még ember süti, de meddig?
(fotó: Martin Cathrae / CC-BY-SA)

Nem elég, hogy a Szilícium-völgybe települt pizzasütők munkáját olyan robotok készülnek elvenni, amik képtelenek a Rigolettó áriáit énekelni dagasztás közben, egy másik streetfood is veszélybe került. Egy Craigslist hirdetés tűnt fel a TechInsider újságíróinak. A körmönfontan megfogalmazott álláshirdetésben a következő szerepel:

Az étteremben bemutatjuk a szabadalmaztatott, új technológiai fejlesztésre alapozott megoldásunkat, amely lehetővé teszi a lehetetlenül finom és megfizethető hamburgerek automatikus gyártását.

Azt gyanítják, hogy a hirdetést a 2012-ben alakult, ám eddig titokban tevékenykedő Momentum Machines robotikai startup adta fel. A cég korábban bemutatott egy olyan gépet, amely óránként 400 hamburgert tud legyártani emberi közreműködés nélkül. A tippet megerősíti, hogy a cég építési engedélyért folyamodott San Francisco SoMa-negyedében.

Ez az egyetlen ismert kép a csodaburgerről
Ez az egyetlen ismert kép a csodaburgerről
(fotó: Momentum Machines)

A Momentum Machines gépe nem úgy önálló, ahogy a korábban ismertetett pizza startupé, amit körbe kell táncolni az emberi munkaerőnek. A gép a rendelés pillanatában darál és süt húst, vág zöldséget, és ekkor pirítja a bucit is. A szendvics összetétele ugyanúgy módosítható és testreszabható, mintha egy ember rakná össze a hamburgert.

momentummachines.0
Egy korai sematikus rajzon így nézett ki a hamburgerrobot
(fotó: Momentum Machines)

A cégben a Teslától és a NASA-tól kilépett robotikusok dolgoznak, a fejlesztési vezető pedig Heson Blumenthal Fat Duck éttermében dolgozott korábban.

Az újságírók által meglelt álláshirdetés általános éttermi alkalmazottat keres, aki tud önállóan dolgozni. „Mindent meg fog tanulni, ami San Francisco-ban egy étterem működtetésével jár. Ebben benne van a rendelések felvétele, az alkalmazottak munkaidejének beosztása, néha a szemét kidobása és takarítás.” Ha ez nem lenne elég, egy korábbi interjúban a Momentum Machines alapítója világossá tette, mire építik a robotot.

A berendezés nem az alkalmazottakat teszi hatékonyabbá. Arra szolgál, hogy feleslegessé tegye őket.

A 2012-ben bemutatott prototípus két és fél négyzetméteren elfért, és a cég ígérete szerint három szakács bérét és kiképzését spórolja meg annak, aki robotra cseréli az alkalmazottait. Arról egyelőre nem esett szó, hogy mennyibe kerül a robot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?