Ért a befotózott számlákból, kezeli a térképet, és lebuktatja a csalókat az AppZen. De örül bárki annak, ha egy app csaláson akarja kapni?

Ért a befotózott számlákból, kezeli a térképet, és lebuktatja a csalókat az AppZen. De örül bárki annak, ha egy app csaláson akarja kapni?

szusi
Vajon az a szusi még belefért a napidíjba?
(fotó: Alexander Baxevanis / Flickr CC-BY)

A mesterséges intelligenciákról, vagy ha sokkal kisebb szavakat használunk, akkor az óriási mennyiségű adatokon tréningezett algoritmusokról, többnyire azt szokták elmondani, hogy mit tesznek egyszerűbbé, mi válik lehetségessé általuk. Néha azonban azt is érdemes végiggondolni, mi az, amit egy mintákat felismerő program meg fog akadályozni. Az amerikai AppZen nevű startup ebben gondolkodott, és kaptak is 2,9 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetést.

A cég gépi tanuló algoritmusokkal és számítógépes nyelvészeti eszközökkel dolgoz fel költségelszámolásokat. A terveik között pedig szerepel, hogy más irodai szolgáltatásokat is automatizál. A AppZen azt állítja, hogy az auditálási költségeket ötödére tudja csökkenteni, és hatékonyabb is, mint a korábbi módszerek.

Befotózott számlákból is ért

A szoftvert nem csak a back-office használja, a költségelszámolást összeállító alkalmazottnak is fut a telefonján a cég appja. Az appot össze lehet kötni a céges hitelkártyával, felismeri és digitalizálja a befotózott számlákat, a Google Térképe alapján utazott távolságot is számol. Szóval kényelmes. Azt viszont még így is el kell adniuk valahogy az alkalmazottaiknak az AppZent bevezető cégeknek, hogy az új utazós app a munkahelyükre és a költségelszámolásaikra utazik.

Tudják mennyit buknak a cégek egy évben csalásokon?

A vállalati visszaéléseket vizsgáló amerikai szervezet, az ACFE, 2400 vállalat körében végzett felmérése szerint évente hatmilliárd dollárt buknak a cégek meghamisított költségelszámolások miatt. Ez pedig szép összeg, a Stripe fizetési szolgáltató startupot már meg lehetne ennyiért venni, de a világ legnépszerűbb mobiljátékát, a Clash of Clanst gyártó cég is csak másfélszer ennyiért kelt el múlt héten.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?