A blokkokat senki nem szereti, de arra kevesen gondolnak, hogy egy vagyon van a kiiktatásukban. Ez a brit startup viszont elég jól kitalálta, hogyan kereshet pénzt belőle.

A blokkokat senki nem szereti, de arra kevesen gondolnak, hogy egy vagyon van a kiiktatásukban. Ez a brit startup viszont elég jól kitalálta, hogyan kereshet pénzt belőle.

(Forrás: Flux)
(Forrás: Flux)

Még a Revolutra sem mondanánk azt, hogy kilépett a startup fázisból. Igaz, a tény, hogy az igénylés után pár nappal bárhová el tudnak juttatni egy prepaid MasterCard kártyát, azt jelzi, hogy elég jól haladnak. Máris hallani híreket az első cégről, amelyet korábban a Revolutnál dolgozók alapítottak.

(Forrás: Flux)
(Forrás: Flux)

A londoni székhelyű Flux a papír blokkokkal akar leszámolni. Ezzel nem nehéz szimpatizálni, mindenkinek a tárcájában, táskájában, zsebében van pár teljesen felesleges papírfecni, amit a visszajáróval vett el. Haszna pedig csak akkor van ezeknek, ha az ember megpróbálja követni azt, hogy mennyit költ. De a banki API-t használó appok azért jobb megoldást kínálnak erre. (Magyarországon a Magnet és a Koin összekötésével jön létre ilyen hamarosan.)

A Flux egyelőre London északi részén teszteli a megoldását. A cég egy olyan szoftvert épített, ami a blokkon szereplő, minden megvásárolt darabot és a számlakivonaton feltűnő szűkszavú összefoglalót köti össze.

Úgy gondoljuk, hogy őrület, hogy a 21. századan, az érintős fizetés korában időszámításunk előtt 100-ból származó papíros technológiát használunk

– mondta Matty Cusden-Ross a Techcrunchnak. A Krisztus előtt 100-as évbe persze bele leetne kötni, papirusz már 4500 évvel ezelőtt is létezett, a papír pedig a 12. században jelent meg Európában, de ez fintech szempontból szinte lényegtelen.

(Forrás: Flux)
(Forrás: Flux)

A szoftver lehetővé teszi a Fluxnak, hogy digitális formában szolgálja ki a blokkokat. Ehhez viszont partnerségi szerződést kell kötniük az üzletláncokkal, bankokkal, pénztárgépek gyártóival. Az EAT étterem- és a Bel-Air kereskedőláncok valamint a Monzo neobank már együtt is működik az egykori revolutosok cégével.

Mindenkinek tud valamit ígérni

A felhasználóknak a Flux a mobilbanki appban jelenik meg. Már nem csak annyit ír az app, hogy 5260 forintot költöttünk a sarki boltban, hanem azt is tudja, hogy mit. Emellett kezeli a hűségpontokat is. A Flux pedig – ha sikerül elterjednie – hatalmas adatbázist gyűjt össze, ráadásul változatos forrásokból. A cég jelenleg a Barclays akcelerátorprogramjában fejlődik tovább, amit a Techstarsszal közösen futtatnak. Konkurrenciában sincs hiány, a fintechek mellett a hagyományos piaci szereplők is megpróbálkozhatnak a számlák digitalizálásával. A Flux azonban jó helyzetben van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?