A clearing bankok a csövek a földben, a vezetékek a falban. Olyan infrastruktúra, amelyről kevés szó esik. Most egy új kihívó felhívja rájuk a figyelmet.

A clearing bankok a csövek a földben, a vezetékek a falban. Olyan infrastruktúra, amelyről kevés szó esik. Most egy új kihívó felhívja rájuk a figyelmet.

A City legjobban őrzött titka volt az új clearing bank (Fotó: Dun.can CC-BY)
A City legjobban őrzött titka volt az új clearing bank (Fotó: Dun.can CC-BY)

Akadnak a fintechnek olyan területei, amiből divatos saját megoldást fejleszteni. Nem lehet véletlen például, hogy fizetési szolgáltatóból annyi van, mint a szemét. Vannak azonban olyan új pénzügyi szolgáltatók, amiknek a megalapítása még mindig hírnek számít.

Ilyen például az, hogy laza 250 évvel – mondhatunk negyed évezredet is, úgy többnek hangzik – az előző hasonló cég megalapítása után új clearing bank indul az Egyesült Királyságban. Az új pénzintézet egy, a hetvenes évekig öttagú, mára viszont egyesülések miatt négyfősre szűkült klubhoz csatlakozik. Versenytársai: a Barclays, a HSBC tulajdonában lévő Midlands Bank, a Lloyds Bank és a NatWest. Első ránézésre is látszik, hogy a Clear Bank nevű új kihívó a legnagyobbakkal kel versenyre.

Ez a pénzügy legmélyebben húzódó rendszere

Az új clearing banknak Lawrence Wintermeyer, az Innovate Finance vezetője örvendezett a Forbes angolszász kiadásában. A szakember szerint az eddigi fintech fejlesztések többsége a létező infrastruktúra jobb, kényelmesebb, olcsóbb használatát célozta meg. A fizetés, pénzküldés vagy P2P hitelezés területén működő cégek nagyrészt erről szólnak.

Wintermeyer szerint a Clear Bank lehet az egyik első, a szó szótári értelmében vett diszruptív, a piacot átrendező innováció a pénzügyi területen. Az Egyesült Királyság négy clearing bankján keresztül tucatnyi típusú fizetési művelet áramlik keresztül: számlaforgalom, csekk, ATM-es kivétel, bankkártyás fizetés. A folyamat végén ezeket a clearingházak számolják el, ők működtetik a digitális pénzügyi rendszert: rajtuk múlik, hogy a vevőtől az eladóig eljusson a pénz. A feladat nem hangzik nagynak, nem is szexi, de ha ez nincs megoldva, semmi nem működik, és szatyornyi készpénzzel kell mindenhová mennünk.

Tapasztalt befektető alapította

A Clear Bank nem a semmiből nő ki. Alapítója, Nick Ogden a Worldpay fizetési szolgáltatójaként híresült el. A fintech robbanás előtt alapított fintech szolgáltatás annyira jól sikerült, hogy Ogden 2002-ben a Royal Bank of Scotlandnek adta el a cégét. A semmihez azonban van egy kis köze a cégnek: egyáltalán nincs régi infrastuktúrája, ősi, toldozott-foldozott rendszere. Ezek helyett felhőszolgáltatásokra építette fel a működését. Eléri az összes brit fizetési rendszert, tagja a Swiftnek, az ügyfelek pénzét pedig a Bank of Engladnél tartja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?