Különleges pénzgyűjtemény kerül kalapács alá az amerikai Heritage Auctionsnél. Kézzel faragott, módosított érmékből 23 darabot.

hobo nickel pénz
(Fotó: Tony Alter / Flickr CC-BY )
(fotó: Tony Alter / Flickr CC-BY)

A hobo nickelnek nevezett érmék készítője ismert, egy John Dorusa nevű szénbányász faragta őket. Valószínűleg 1980 és a bányász 1994 között bekövetkezett halála között faragta őket. A képek azonban sokkal régebbi történetre tekintenek vissza.

Egyes dizájnok olyan legendás, az 1910-es évektől alkotó művészek munkáinak másolatai, mint Bert Wiegand vagy az ő tanítványa, Bo Hughes.

A hobo nickel – és itt a nickel az ötcentes beceneve – 1913-ban született. Ekkor adták ki a pénzérmének azt a verzióját, amin egy indián főnök feje látható. A fej nagyobb, domborúbb, jellegzetesebb volt, mint bármelyik korábbi portré az ötcentesen: jó alapanyagnak bizonyult a faragók számára.

hobo nickel pénz
(Fotó: Richard Elzey / Flickr CC-BY)
(fotó: Richard Elzey / Flickr CC-BY)

A becslések szerint 100 ezer faragvány van forgalomban, ám ezek nagyobbik része modern darab. A fenti, John Dorusa által készített érmék is ebbe a csoportba tartoznak. Ilyeneket 5-10 dollárért lehet venni ma is az interneten. Egy szebb modern darabért vagy egy ritkább, háború előtti példányért viszont több száz, több ezer dollárt is elkérnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?