Korlátozná a virtuális pénznemeket az Európai Központi Bank, akár mivel terroristák és más bűnözői csoportok céljait szolgálhatja.

Határozottan korlátozná a virtuális pénznemeket az Európai Központi Bank. Nemrég közzétett állásfoglalásuk szerint, „a virtuális pénznemek nem fizetőeszközök az Unió szempontjából”.

Az Európai Központi Bank (EKB) arra ösztönzi az Európai Unió döntéshozóit, hogy jelentősen szigorítsák meg az olyan virtuális fizetőeszközök piacát, mint a bitcoin. Ennek elérésre a pénzmosás elleni irányelv (Directive (EU) 2015/849) kiegészítését ajánlják.

A Bank szerint a digitális pénznemekre jelenleg nem vonatkoznak azok a pénzügyi szabályozások, amelyek a terroristák és bűnözői csoportok finanszírozásának ellehetetlenítését szolgálják. Bitcoinban úgy lehet pénzt küldeni ezeknek a csoportoknak, hogy a küldői és fogadói lánc nem teljesen átlátható. Ezért határozottan ellenzik, hogy a digitális fizetőeszközök átválthatók legyenek való világbeli valutákra, ezzel is elkerülve a visszaéléseket, jelentette a cryptocoinsnews.

 

 

A hivatalos jogi ajánlás az ilyen virtuális pénznemek reklámozásának korlátozására is kitér, mivel ezeket nem fogadja el törvényes fizetőeszközként. A javaslatban az EKB is elismeri, hogy a blockchain-technológia „növeli a hatékonyságot, az elérést és a fizetési módok változatosságát”. Mégis arra intik a tagországok szabályozó hatóságait, hogy ne reklámozzák a privát pénzeket, mert azokat nem az EU központi bankjai bocsátották ki. A közlemény arra is kitér, hogy az Európai Központi Bank titsztában van azzal, hogy az új pénzfajták gyorsan terjednek, azonban ezek forrására a központi bankok nincsenek befolyással.

A virtuális valuták egyik veszélye az EKB szerint, hogy nagyobb az árfolyamingadozás, ami pedig növeli a felhasználók pénzügyi kockázatát. Emellett nincs jogi garancia arra, hogy az egyszer átváltott virtuális pénzeket bármely későbbi időpontban vissza lehet váltani. Végül pedig az is fejvakarásra adott okoz a központi banknál, hogy a virtuális pénzek terjedésével a központi bankok befolyása csökkenhet.

Legyünk inkább barátok

Egy évvel korábbi tanulmányában (PDF) az EKB egyébként még azt jelezte, hogy szerintük a virtuális pénzek használata megkövetelheti a jelenleg, a bankoláskor kötelező ügyfél azonosításra vonatkozó szabályozás fellazítását. A mostani jelentés visszafelé indul el: szorosabb szabályozást és a bitcoin kereskedők regisztrációját kéri.

A bitcoinnal foglalkozó sajtó egyhangúan az új technológia és az új fizetőeszköz elleni támadásként értelmezte a javaslatot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?