Az iPhone előtt mindenki a csodájára járt a Japánban kialakult, a világon máshol megtalálhatatlan furcsa mobiloknak. Úgy tűnik, nem csak a telefonok fejlődtek úgy, mint a Galapágos-szigetek teknősei.

Az iPhone előtt mindenki a csodájára járt a Japánban kialakult, a világon máshol megtalálhatatlan furcsa mobiloknak. Úgy tűnik, nem csak a telefonok fejlődtek úgy, mint a Galapágos-szigetek teknősei.

A telefonunk azonosít, ha Apple Pay-jel akarunk fizetni az interneten
A telefonunk azonosít, ha Apple Pay-jel akarunk fizetni az interneten
(fotó: Apple)

Az Apple egyik legnagyobb piacán, Japánban is elérhetővé vált az Apple Pay. A hír azért különösen érdekes, mert az országban már a butatelefonok korában is izgalmas mobilos tartalomfogyasztás, vásárlási és fizetési megoldások alakultak ki. Az Apple-nek ezekhez a rendszerekhez kellett hozzáigazítani a Pay-t.

A japán piacra kifejlesztett Apple Pay a Verge cikke szerint lényegében két szolgáltatás. Az első olyan, mint a mindenhol máshol megtalálható mobilfizetés. Az appba fel lehet venni a támogatott bankok kártyáit és ujjlenyomattal azonosítva lehet fizetni.

Bérletnek indult, bankkártya lett

A szolgáltatás másik felére azért van szükség, mert Japánban a bankkártyás vagy mobilos fizetés messze nem érhető el mindenhol. A bolti vásárlások jellemzően készpénzesek. A helyzeten az ország bankjai megpróbáltak már változtatni. A Bank of Tokyo-Mitsubishi blockchain technológiára alapozott digitális pénz kiadásával próbálkozik, van azonban egy régebbi digitális pénzfizetési rendszer is, ami meglepően elterjedt, ez a Suica.

Erről van szó!
Erről van szó!
(fotó: Jon Åslund CC-BY)

A Suica eredetileg vonatjegyek és bérletek tárolására használt érintés nélküli kártyás technológia volt, olyasmi, mint a Londoni Oyster. A kártyákkal azonban egyre több helyen lehetett fizetni előbb az állomásokon belül, majd azon kívül is. 2014 óta Nintendo játékokat is lehet vásárolni a több régióban – de nem az ország teljes területén! – elfogadott Suicával.

Biztonságos helyett inkább kényelmes

A japán Apple Pay második rétege Suica lesz, így arra biztosan alkalmas, hogy vonatjegyet vegyenek vele, meg valami nassolnivalót a peronon. A Paynek ebben a részében alapértelmezetten ki lesz kapcsolva az ujjlenyomatos azonosítás, hogy a vonaton a mobilos emberek ne tartsák fel a többieket. Mivel ezek a kártyák csak húszezer jent, körülbelül 55 ezer forintot, képesek tárolni, így a nagyon biztonságos használat helyett a kényelem volt a fő tervezési szempont. Azok pedig, akik rendelkeznek Apple Watch-csal is, a telefonjukra is átköltöztethetik a virtuális Suica kártyát.

Suica

Az egyedi megoldások miatt a külföldön vett iPhone-ok és Watch-ok csak az Apple Pay szolgáltatás első rétegét tudják használni, a vonatjegyes bűvészkedésehez japán belsőpiacos iPhone 7 és Watch Series 2 kell, mert csak ezek tartalmazzák a szükséges azonosítóchipet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?