A bankok úgy fejlesztenek blockchain alapú termékeket, mintha kötelező lenne. Az IBM becslése szerint 2017-re a legnagyobb pénzintézetek tizenöt százaléka vezet be a technológiát használó termékeket.

A nagy bankok 15 százaléka tervez blockchaines terméket, és a többi pénzügyi szereplő is fejleszt ezerrel. Senki sem akar lemaradni.

ibm watson számítógép

A bankok úgy fejlesztenek blockchain alapú termékeket, mintha kötelező lenne. Az IBM becslése szerint 2017-re a legnagyobb pénzintézetek tizenöt százaléka vezet be a technológiát használó termékeket – írja a Reuters.

Mi az a blockchain?
A bitcoin digitális valutát lehetővé tévő elszámolórendszer. A rendszeren végbemenő összes tranzakciót a kliensek ellenőrzik. Ezt a nagy számításigényű munkát működteti a rendszert, és ez teszi lehetetlenné a tranzakciók hamisítását. (Bővebben itt.)

Az arány ugrásszerűen megnő, ha három éves időtartamot vizsgálnak. Ekkorra már a nagy bankok 65 százaléka dob piacra blockchainre épített termékeket. Az IBM csak a százezer főnél többet foglalkoztató pénzintézetek körében végzett felmérést – ezek közül kétszázat kérdeztek meg. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a kisebb, startupként működő neobankok is képesek lesznek gyorsan piacra dobni a bitcoin technológiára alapozott megoldásokat.

Bár több bank dolgozik azon, hogy „valamire” végre használják a technológiát, a válaszadók többsége úgy ítéli, hogy igazán 5-10 év múlva fog elterjedni. A bankok azt várják, hogy az elszámolás, a bankközi fizetések, a részvénypiac és az értékpapír-kibocsátás területén lehet majd használni a blockchaint.

Az ipar sokkal gyorsabban száguld a bitcoin elfogadása felé, mint vártuk. 2017 lesz annak az éve, amikor a blockchaines bankolás nulláról százra gyorsít

– írja az IBM jelentése.

Nem csak a bankok izgultak rá a blockchainre

A cég készített egy másik felmérést is 200 nem banki, de pénzügyi szereplővel, akik szintén nagy erőkkel dolgoznak blockchain rendszereken. A jelentés szerint azok alakíthatják ki a terület szabványait, akik először készülnek el a termékeikkel. Akik korán vágnak bele a blockchaines fejlesztésbe, azok jobban felkészülhetnek a technológia iparágat megváltoztatható hatásaira, nem kerülnek lépéshátrányba az új versenytársakhoz képest.

Az IBM valaha az International Business Machines-ből képzett betűszó volt
Az IBM valaha az International Business Machines-ből képzett betűszó volt
(fotó: Wikimedia Commons)

A tanulmányok időzítése nem véletlenszerű: az IBM a genfi Sibos pénzügyi konferencián tett bejelentéséhez készítette, amely szerint több új blockchaines projektet indít. Ezek között egy fizetési rendszert, amelyet a CLS Group amerikai pénzügyi céggel közösen fejlesztenek.

Az érme másik oldala, hogy az IBM digitális üzletága az elemzők szerint egyelőre nem hoz annyi bevételt, amit a cég vár tőle. Technológiai fejlesztésekkel tele az IBM padlása – nekik dolgozik Watson, a legérdekesebb kognitív rendszer is -, ezek profittá fordításával azonban még vannak gondok.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. IBM: 2017-ben robban a blockchain technológia | Kryptoone.com 2016.10.04

    […] Forrás: FinTechRadar […]

Vélemény, hozzászólás?