Nem csak hamis számlákat létrehozó alkalmazottak érintettek a Wells Fargo botrányában. Kiderült, hogy a bank kirúgta azokat, akik észrevették és felszólaltak a csalás ellen.

A szabálytalanságokat jelentő munkatársakat kirúgták, és az ügyfelek kártérítései miatt is lehet még gondja a csaláson kapott amerikai banknak. A Wells Fargónál évekig próblták leplezni a stikliket.

Amikor az amerikai Wells Fargo banknál leleplezték az évtized csalását, azt hihettük, hogy minden kínos részlet kiderült. A bank alkalmazottai kétmillió hamis számlát hoztak létre, hogy elérjék a havi bónuszukhoz szükséges üzletkötési normákat. A cégre 185 millió dolláros bírságot szabott ki az amerikai fogyasztóvédelmi pénzügyi felügyeleti szerv, a CPFB. A Wells Fargo pedig 5300 embert rúgott ki, akik a cég szerint érintettek voltak a csalássorozatban.

A Wells Fargo a postakocsi bizniszből pivotolt a bankszakma felé
A Wells Fargo a postakocsi bizniszből pivotolt a bankszakma felé
(fotó: Mike Mozart / CC-BY)

Az ügynek nem lett ennyivel vége, azóta is zuhognak ki a csontvázak a Wells Fargo szekrényéből. Az csak a hab a sütit tetejére, hogy a bank több alkalmazottja jelezte a cég etikai vétségek jelentésére fenntartott vonalán, hogy csalás folyik a cégnél. A CNN Money nyomozása szerint már 2011-ben tudhattak a hamis számlás csalásról a bank vezetői. Az ilyen jelentések kezelésnek bevett módja azonban az volt, hogy a bejelentőt jobban kezdték figyelni a munkahelyén, és az első adandó alkalommal kirúgták apró vétségek miat.

Ha 8:30-ra meg kellett érkeznie a bankfiókba, de csak 8:32-re ért be, akkor késés miatt kirúgták

– mondta a CNN Money-nak a cég egyik, azóta máshol dolgozó HR-es munkatársa. A csatorna hat olyan egykori Wells Fargo alkalmaztottat talált meg, akik jelentették a szabálytalanságokat, majd hamarosan munka nélkül találták magukat. Az ilyen gyakorlat ellen az Egyesült Államokban törvény van, így a kirúgott alkalmazottak nyugodtan perelhetnek.

Milliárdokat kérnek a jogtalanul kirúgott alkalmazottak

Az első nagy kártérítési per már el is indult a Wells Fargo ellen. A kirúgott szivárogtatók és azok az alkalmazottak, akiket a csalás nélkül el nem érhető norma miatt váltak munkanélkülivé 2,6 milliárd dolláros kártérítést szeretnének. Ez lényegesen több annál a 185 millió dollárnál, amit a bank büntetésként kénytelen lesz kifizetni. Sőt még annál a 200 milliónál is, amit John Stumpf vezérigazgató kapott bónuszként a csalással elért jó eredményekért.


A bank egy másik fronton is hadat visel: meg kell védenie azt az elképzelését, hogy azok az ügyfelei, akik számára hamis számlákat nyitottak, nem perelhetik be a Wells Fargót az adataikkal való visszaélés miatt. Azzal érvelnek, hogy számlanyitáskor lemondtak erről a jogról. Olyan számlák esetében azonban, amiket nem az ügyfelek nyitottak, sőt nem is tudtak róluk, nehéz megvédeni ez az álláspontot.

A Wells Fargónak ráadásul nem a mostani az első kínos ügye. A 2008-as hitelválság alatt is voltak, akik jelezték, hogy a bank veszélyben van. A szivárogtatókat ebben az esetben is kirúgta a pénzintézet. A sztori pedig azzal zárult, hogy a Well Fargót a kormánynak kellett kisegítenie 36 milliárd dollárral, hogy ne menjen csődbe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?