A bitcoin nem arról híres, hogy a világ legstabilabb pénze lenne. Most egy hatvanmillió dolláros lopás miatt esett húsz százalékot az árfolyam.

A világ leghíresebb kriptopénze, a bitcoin nem arról híres, hogy a világ legstabilabb pénze lenne. Most egy nagy lopás miatt esett húsz százalékot az árfolyam.

Bitcoin

A szerencsések egy-két dollárért is vehettek bitcoint az elmúlt öt év megfelelő pillanataiban, az igazi mázlisták pedig ezer dollárhoz közeli árfolyamon adhatták el. Az árfolyam azonban az első nagy felfutás óta is hullámzik, néhány kedvezőtlen hír is elindíthatja a zuhanást.

Most épp száz dollárt veszítettek bitcoinonként azok, akik kriptovalutában tartják a pénzüket. Az árfolyamot az befolyásolta negatívan, hogy a Bitfinex nevű pénzváltó ügyfeleitől 61 millió dollár értékű kriptopénzt loptak el ismeretlen támadók. Egyelőre nem lehet tudni, milyen hibát használtak ki a támadók, az viszont biztos, hogy a Bitfinex pénz kivételre vonatkozó korlátozásait is sikerült kijátszaniuk.

A lopást jelentettük a rendőrségnek, együtt dolgozunk velük a probléma megoldásában

– áll a Bitfinex közleményében, amelyben az ügyfelek türelmét kérik.

A cég közösségi menedzsere a Redditen azt mondta, hogy 119 756 bitcoint loptak el, ami a mostani árfolyamon 61 millió dollárnak felel meg. Ha a lopás előtti árfolyamot nézzük, akkor a veszteség 77 millió dollárra rúg. Bizonytalan, hogy egy ilyen lopást képes-e túlélni a cég.

A szakértők most is azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy az egyszerűen, böngészőből elérhető online bitcoin tárcák helyett a saját gépükön tárolják a kriptovalutájukat. Igaz, így teljes egészében maguk felelnek a biztonságáért, viszont a pénzváltók ellen indított nagy támadások ellen védettek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?