A médiacég csődvédelmet kért és elárverezi magá, a lapok tovább működnek.

Pénteken csődvédelmet kért a Gawker, majd egy-két órával később a Ziff Davis médiacég bejelentette, hogy ajánlatot adtak hét Gawker lap megvásárlására. A címeket nem tartalmazta a közlemény, de a Gawker a nemzetközi kiadásokat nem számolva hét blogot üzemeltet, így nem nehéz tippelgetni.

Hogan perét pénzzel és ügyvédekkel is támogatta Thiel
Egyelőre Hogan nyerte a pereskedést
(fotó: Mike Kalasnik / Flickr CC-BY-SA)

A Gawker azért kért csődvédelmet, mert így nem kell letétbe helyeznie egy dollárt sem a közelmúltban a Hulk Hogan vs. Gawker perben hozott ítélet elleni fellebbezés előtt. A csődvédelem ideje alatt szünetel minden adósság behajtása a cég ellen. A Gawker ki tudja fizetni az újságíróit, működtetni tudja az újságait, miközben zajlik a licitálás. A CNN Money az ügyet ismerő névtelen forrásai szerint a Ziff Davis ajánlat 90 és 100 millió dollárra tehető, innen indul a licit.

A hírt nem kommentálta a Peter Thiel, a pankrátor perét tízmillió dollárral támogató milliárdos, a Paypal egykori alapítója. A Gawker által az évek során kellemetlen helyzetbe hozott közszereplők közül azonban többen a Twitteren adtak hangot elégedettségüknek.

Erich Schneiderman New York-i főügyész azonban a szólásszabadság elleni támadásnak ítélte a pert és az eredményét is. A csődről tudósító legtöbb lap is arról írt, hogy Peter Thiel bosszúja veszélyes precedenst teremt: bármelyik, a sajtóval szembekerülő milliomosnak ötleteket adhat, hogyan hallgattathatja el kritikusait. A Wired még egy top tízes cikket is írt azokról a sztorikról, amelyeket a Gawker blogjai derítettek ki.

És Hulk Hogan? Ő a Twitteren örült annak, hogy a Gawker csődvédelmet kért.

A bosszúnak és az első fokon megítélt 140 millió dolláros bírságnak örülhet csak. A zárolt bírósági anyagok közül ugyanis kiszivárgott annak a felvételnek az átirata, amit a perben nem használtak fel. Ebben a pankrátor rasszista megjegyzéseket tesz lányának fekete exbarátjára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?