Csinos cicaharc lehet abból, ha egymásnak esik a bankautomatások szövetsége és a készpénzmentes fizetés fejlesztését szorgalmazó lobbi.

Csinos cicaharc lehet abból, ha egymásnak esik a bankautomatások szövetsége és a készpénzmentes fizetés fejlesztését szorgalmazó lobbi. Az első lövések már eldördültek!

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

Nem hittük, hogy a fintechben is lehet cicaharc. Most mégis valami nagyon hasonlóra kerülhet sor: az AMT Industry Association (ATMIA), a bankautomata-ipar szakmai szervezete a készpénzmentes jövő prófétáit támadja nagy erőkkel.

A vitát a párizsi Agis Consulting tanulmánya robbantotta ki, amit az ATMIA mutatott be. A tanulmány egyik fontos állítása, hogy a készpénz visszaszorulása hátrányos azoknak a millióknak, akik nem rendelkeznek bankszámlával. Azaz a pénzügyi technológiaváltással, ha a szektor nem vigyáz, a társadalmi egyenlőtlenségek csak nőnek. A tanulmány az Egyesült Királyságban, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és Kenyában felvett esettanulmányokkal támasztotta alá az állításait.

És akkor előkerültek a fegyverek

A készpénz az egyetlen fizetési eszköz, aminek a használatához nem szükséges semmi előzetes körülmény megléte. A pénzügyi befogadás érdekében nem csökkenteni kellene a készpénzt, hanem bátorítani

– írja a tanulmány. Az ATMIA elnöke, Mike Lee még tovább megy: szerinte az emberek vagyonfelhalmozási eszközként is bíznak a készpénzben és továbbra is egy olyan fizetési mód marad, ami bárki számára hozzáférhető. És ezután dobta le a bombát Lee, amikor kijelentette, hogy a készpénzmentes lobbi

álhíreket terjeszt.

A hamis híreknek amúgy is nagy divatja van, minden igazi hírekkel operáló lapra jut egy csomó Mindenegyben blog és Breitbart. Senki nem szeret ezekkel a lapokkal egy listára kerülni. Még akkor sem, ha azzal folytatódik Lee mondandója, hogy tényekre alapozott megközelítésre van szükség a pénzügyi felzárkóztatáshoz, különben áthidalhatatlan szakadék jön létre a társadalomban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?