Több generációnyi techológia van egymás mellett jelen az orosz piacon. Egyszerre folynak SMS-es és NFC-s fejlesztések is. Kitekintés keletre.

Több generációnyi techológia van egymás mellett jelen az orosz piacon. Egyszerre folynak SMS-es és NFC-s fejlesztések is. Kitekintés keletre.

(Fotó: Vicente Villamón / Flickr CC-BY-SA)
(Fotó: Vicente Villamón / Flickr CC-BY-SA)

Mostanában a nemzeti konzultációs kérdőívbe beszerelt, a Yandex nevű orosz cégtől származó mérőkód miatt sok szó esett az orosz internetről. A The Paypers pedig a fentihez egyáltalán nem kapcsolódva a héten hozott le egy hosszú interjút az orosz fizetési piacról. A cikket érdemes a maga teljességében is elolvasni az oldalon, hogy ne csak az amerikai és a nyugat-európai helyzetet ismerjük. A lényeget röviden mi is összefoglaljuk.

Már nem csak a készpénz a király. Az internetes fizetés nagy ütemben növekszik Oroszországban. A TNS felmérése szerint az internethasználók 92 százaléka fizetett már az elmúlt évben legalább egyszer online vásárolt termékért az interneten. A többség bankkártyás fizetést, online banki átutalást vagy e-tárcát használ. Ez utóbbiról szintén csak éves statisztika van: az online fizetők 62 százaléka használt legalább egyszer e-tárcát.

No Title

No Description

Az Aliexpressz mindenhol jelen van

A trendet a kínai oldalakról való vásárlás erősíti. Átlagosan az oroszok 8-9 alkalommal vásárolnak a neten egy évben, ennek a fele külföldről érkezik. A külföldi az esetek 90 százalékában Kínát jelenti, Európa csupán 4 százalékkal van jelen, az Egyesült Államok pedig 2 százalékkal. Ha az elköltött pénz arányában nézzük, akkor jobban áll a kontinens: Kínába áramlik az online elköltött pénz fele, durván a negyede Európába, Amerikába pedig 12 százalék. Az olcsó kínai áru letarolta az orosz piacot.

No Title

No Description

Az online fizetés növekedését hozza magával még a digitális jószágok (játékok, előfizetések) iránti növekvő kereslet. Ezekért sehogy nem lehet az átvételkor készpénzben fizetni. Emellett a digitálisan befizethető közművek és állami járulékok is serkentették az online pénzforgalmat.

No Title

No Description

A mobilos fizetési megoldások változatos képet mutatnak. Az SMS-es tranzakcióktól kezdve az NFC-s fizetésig minden megtalálható a piacon. Az előbbi főleg azért, mert hagyományos telefonnal is használhatónak kell lennie a rendszernek. A bolti terminálok fele már elfogad érintős tranzakciót, 2020-ra várhatóan mindenhol lehet Paypass-os kártyával vagy telefonnal fizetni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?