A Világgazdasági Fórum által felvázolt 2030-as trendekben egyszer sem szerepel a fintech szó. Azért nem, mert addigra majdnem mindenbe beépült.

A Világgazdasági Fórum által felvázolt 2030-as trendekben egyszer sem szerepel a fintech szó. Azért nem, mert addigra majdnem mindenbe beépült.
A fintech forradalom első fázisa gyorsan lezajló átalakulás lehet ahhoz képest, ami a világra vár 2030-ig. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a digitalizált pénzügyek nem hoznak további olyan új felhasználási területeket, nem teremtenek olyan új piacokat, amelyekre most még nem is gondolunk. A Világgazdasági Fórum 2016. legvégén kiadott nyolcpontos jövőképében több olyan pont van, ami a fintech nélkül lehetetlen.

Minden termékből szolgáltatás lesz

Az albérletről egyelőre a többségnek az jut eszébe, hogy valamikor találkozni kell a főbérlővel, átadni a bérleti díjat, esetleg megkínálni kávéval. Ez most is működhetne teljesen automatikusan. Sőt, egy csomó más termék is átválthat előfizetős modellre. Borotva- és zoknielőfizetés már létezik, a dán Ida Auken képviselő szerint pedig a jövőben bevásárlás sem lesz, sőt a tulajdon helyét nagyrészt átveszik a bérletek. Ahogy a tévé helyett Netflixet nézünk, úgy fogunk autót, szerszámot, háztartási gépet is használni. És hogy mi kell ehhez a szolgáltatócégeken túl? Természetesen fizetési megoldások.

A Trov gitárbiztosítást is tud, épp csak az elhangolódás ellen nem véd (Fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)
A Trov gitárbiztosítást is tud, épp csak az elhangolódás ellen nem véd (Fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)
(fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)

Globális egységára van a szénkibocsátásnak

Egységesedik a szénkibocsátás tarifája, ami erős ösztönző arra, hogy az országok a fosszilis tüzelőanyagokat lassan elhagyják. A megújuló energiaforrások pedig nagyon erősek Európában, ez várhatóan így is marad.

Vége az USA dominanciának, maroknyi globális hatalom van

A nemzetállamok megerősödésével számol Robert Muggah, az Igarapé Intézet kutatási vezetője. Az Egyesült Államok mellé felzárkózik Oroszország, Kína, Németország és Japán is. Ezzel párhuzamos trendek szerint viszont országoknál fontosabbá válnak a városok és az online identitások.

Aki csak a fintech miatt olvas minket, annak arra kell figyelnie, hogy a pénzügyi újítások már most sem csak az USA-ból érkeznek. Illetve arra, hogy az online identitások mellett megerősödhetnek az államoktól független pénzek, mint például bitcoin.

Viszlát kórház, isten hozott otthon

Az önvezető autók miatt kevesebb balesetre számít Melanie Walker, a megelőző orvoslás és a személyre szabott gyógyszerek pedig átalakítják a betegségek kezelését. A szikék és donorok világát felváltják a robotok és a 3D-nyomtatott szervek. Az egészségügy és a biztosítás pedig olyan terület, ahol a fintech és insurtech cégek már most is nagyon mozgolódnak.

Egyes amerikai egészségbiztosítók már adják a biztosításhoz az okosórát (Fotó: Fitbit)
Egyes amerikai egészségbiztosítók már adják a biztosításhoz az okosórát (Fotó: Fitbit)
(fotó: fitbit)

Kevesebb húst eszünk

És ennek azért kell örülnünk, mert az ipari állattenyésztés rémesen környezetszennyező. (És az állatok sem élvezik.) Tim Benton, a Leedsi Egyetem professzora szerint a jövőben nem a nagy mezőgazdasági cégek és a kis, szinte kézműves gazdaságok harca lesz, hanem a kettő kombinációja alakul ki.

A ma szír menekültjei a 2030-as év cégvezetői

A jól képzett szír fiatalok a következő évtizedben elég idősek lesznek ahhoz, hogy lényeges szerepet vállaljanak a gazdaságban. Lorna Solis, a Blue Rose Compass vezetője szerint arra is fel kell készülünk, hogy a klímaváltozás miatt egymilliárd ember vándorlása indulhat el. A krízishelyzetekben, katasztrófák helyszínén használható fizetési rendszerek – amelyek a világ mindennapi működésének visszaállításához szükségesek – például a MasterCard egyik kutatási területe.

A fülöp-szigeteki tájfun után tesztelték a katasztrófák helyén telepíthető fizetési rendszert (Fotó: medico international / Flickr CC-BY)
A fülöp-szigeteki tájfun után tesztelték a katasztrófák helyén telepíthető fizetési rendszert (Fotó: medico international / Flickr CC-BY)
(fotó: medico international / Flickr CC-BY)

A nyugatot felépítő értékeket egészen töréspontjukig fogják tesztelni

A fékek és ellensúlyok rendszerének szétszerelését, próbálgatását és figyelmen kívül hagyását lehet látni több országban is. A Human Rights Watch igazgatója szerint a következő tíz évben nem tűnik el ez, sőt a nyugati demokráciákra leselkedő egyik legnagyobb veszéllyé válik.

2030-ra képesek leszünk embert juttatni a Marsra

A mindennapi életben felhasználható űrtechnológiát és az élettel kapcsolatos kérdések megválaszolását várja a küldetéstől Ellen Stofan, a NASA egyik tudományos vezetője. Ami azért jó, mert amúgy a Marson még a földinél is, sőt még a britnél is vacakabb az időjárás.

Űrpénz, de még nem úgy, ahogy 2030-ra lehet
Űrpénz, de még nem úgy, ahogy 2030-ra lehet

A legbarátságtalanabb, de az emberiség által mégis lakhatóvá alakított területen, az Antarktiszon két bankautomata is van. Mindkettőt az amerikai Wells Fargo üzemelteti. Lehet fogadásokat kötni, ki üzemeli be az első ATM-et a Marson!

A jövőhéten megrendezendő FinTechRadar konferencián a Marsra-szállásról nem lesz szó, arról viszont, hogy a bitcoinból mi lehet, mik a digitális fizetés trendjei és merre alakul a világ, bőven lehet majd hallani. Ne maradj ki a jövőből!

Szakmai partnerünk:

 

simple_logo2_kicsi


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?