Keep calm and mindennek vége van. Még csak két nagy bank jelentette be, hogy biztosan megszüntet londoni munkahelyeket, de nem lesznek egyedül a döntéssel.

Keep calm and mindennek vége van. Még csak két nagy bank jelentette be, hogy biztosan megszüntet londoni munkahelyeket, de nem lesznek egyedül a döntéssel.

brexit
A brexitpártiak szerint kilőtt a font Theresa May legutóbbi beszéde óta, amiben bejelentette, hogy ha fene fenét eszik, akkor is kilép Nagy-Britannia az EU-ból. Illetve, hogy egy rossz kereskedelmi megállapodásnál az is jobb, ha egyáltalán nincs semmilyen megállapodás. A kilövés persze azt jelenti, hogy egy nagyon keveset visszanyert az értékéből a font, de még mindig nem érné el emelőkaros tűzoltókocsival sem a Brexit szavazás előtti szintet.

Miközben a politikusok próbálják megtárgyalni, hogy a Brexit egy békés válásra fog-e emlékeztetni vagy inkább egy kerekek nélküli kényszerleszálláshoz lesz hasonlatos, a bankok csendesen készülődnek a legrosszabbra. Ma Európa két legnagyobb bankja jelentette be, hogy cégenként nagyjából ezer munkahelyet költöztetnek el Londonból a Brexit jelentette kiszámíthatatlan környezet miatt – írja a Reuters.

A UBS vezetője, Axel Weber úgy nyilatkozott, hogy a svájci bank 5000 londoni alkalmazottjából ezret érinthet a Brexit. A HSBC vezetője, Stuart Gulliver pedig azt mondta, hogy a brit iroda kereskedelmi bevételének ötödéért felelős csapatot telepítik át Párizsba.

A Goldman is gondolkodik

A német Handesblatt információi szerint a Goldman Sachs is gondolkodik azon, hogy háromezer fős londoni irodájának felét New Yorkba és Frankfurtba költözteti át. Az utóbbi város nagyjából ezer munkahelyet kapna egy ilyen döntés után. A Goldman Sachs egyelőre nem ismerte el, hogy ilyen számok szerepelnek a terveikben.

A pénzügyi cégek már a szavazás előtt jelezték, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor munkahelyeket visznek majd el az országból. Várhatóan a fenti két nagy bank után mások is előállnak majd az ő megoldásukkal. A bejelentések gyakoribbakká és konkrétabbakká válhatnak azzal, ahogy a kilépési tárgyalások megkezdődnek, illetve kiderül, hogy milyen viszony lesz Nagy-Britannia és az EU-s közös piac között.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?