Bitcoinnal rendelkezni nem rossz érzés. Egy dolog tudja csak nagyon elrontani, ha azért szereztük be a kriptopénzt, hogy abból váltságdíjat fizessünk.

Bitcoinnal rendelkezni alapvetően nem rossz érzés. Egy dolog tudja csak nagyon elrontani, ha azért szereztük be a kriptopénzt, hogy abból váltságdíjat fizessünk.

ransomware
Fotó: Santeri Viinamäki / Flickr CC-BY
(fotó: Santeri Viinamäki / Flickr CC-BY)

Az adatmentő és adatkezelő szoftvereiről ismert Acronis előrejelzése szerint idén tovább nőnek a zsarolóvírusos támadások. Hogy mi az a zsarolóvírus? Olyan kártevő, ami a számítógépre bejutva titkosítja az adatainkat, majd pénzt kér a kikódolásukért. Ezt a váltságdíjat pedig gyakran bitcoinban kell elutalni a vírus gazdájának, hiszen az nehezen követhető, és még nehezebben szerezhető vissza.

A cég becslése szerint idén legalább 5 milliárd dollárt fognak ilyen zsarolásokból besöpörni a kiberbűnözők. A növekedést segíti, hogy idén bővülni fog a gépek megfertőzésével foglalkozó beosztott bűnözők tábora. Ők az eddig is ismert vírusterjesztési módszerekkel próbálják minél több gépre eljuttatni a kártékony kódot, cserébe pedig részesülnek a zsákmányból.

Egyre gonoszabb módszereket találnak ki

Tavaly már arra is volt próbálkozás, hogy a megfertőzött gépek gazdáit bevonják a fertőzés terjesztésébe. Az egyik zsarolóvírus gazdája azt ígérte, hogy ingyen ad kulcsot az adatok visszaszerzéséhez annak, aki két ismerősét megfertőzi.

Jelenleg a bűnözők a váltságdíj emelésével és adatok törlésével próbálják gyors fizetésre késztetni az áldozatokat. Az Acronis azt várja, hogy a közeljövőben az adatok átfésülésével és a kínos vagy érzékeny adatok kiszivárogtatásával is fognak riogatni.

A cég szerint a megoldást nem a lassan fejlődő védelmi szoftverek jelentik, hanem az átgondoltan és gyakran készített biztonsági mentések. Igaz, az Acronis pont ilyen mentésekhez készít szoftvert, így elképzelhető, hogy ebben az egy pontban túlhangsúlyozzák az érdekeiket. A vírusirtók egy része már képes arra, hogy figyelje, ha egy-két, a felhasználó által fontosnak jelölt mappát hirtelen módosítgatni kezd egy ismeretlen kód.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?