Nem volt bonyolult ügy, de még így is rekordidő a három másodperc. Különösen, hogy egy szombati éjszakán történt az eset. Szerencse, hogy a mesterséges intelligencia nem alszik.

Nem volt bonyolult ügy, de még így is rekordidő a három másodperc. Különösen, hogy egy szombati éjszakán történt az eset. Szerencse, hogy a mesterséges intelligencia nem alszik.robot
Gyorsasági világrekordot állított fel a Lemonade nevű fintech biztosítótársaság. A hírt ugyan ők maguk tették közzé, ráadásul a Guinness Rekordok Könyvében nincs egyetlen, a kárigény elbírálásának sebességéről szóló rekord sem, a hír mégis izgalmas.

A cég azt tartotta fontosnak közzétenni, hogy egy fagyos decemberi szombat estében partizó Brandonnak pár perc alatt sikerült elintéznie a telefonján egy kárbelejentést. A kár maga a Canada Goose kabát volt, amit egy szórakozóhelyről loptak el, és amit Brandon 979 dollárért vett.

A kárigényt a Lemonade mesterséges intelligencia alapú rendszere dolgozta fel. A rendszer 18 csalásszűrő algoritmust futtatott le az igényen, ellenőrizte Brandon szerződését, majd utasította a Lemonade egy másik rendszerét, hogy utaljon el 729 dollárt a férfinak. Ez, mivel Brandon 250 dolláros önrészét levonták belőle, nem annyira jó, mint egy kabáttal rendelkezni, de majdnem. Ráadásul az egész elbírálási folyamat három másodpercet vett csak igénybe.

A Lemon rendszerének érdekessége, hogy az automata rendszer csak egy bizonyos pontig bírál el igényeket. Ha nem biztos az ítéletében, akkor inkább továbbadja egy embernek az ügyet. Ha azonban erre van szükség, akkor a géppel elérhető pár másodperces ügyintézési idő megugrik.

Vannak biztosítási rekordok

A Lemon rekordgyorsaságú akciója ugyan nem került be a rekordok könyvébe, de más, biztosításhoz kapcsolódó világcsúcsokat találtunk. A legnagyobb összegű, műfogsorra vonatkozó biztosítás például 2000. novembere óta van bejegyezve. Az összege 10 millió dollár, és George Washington fogsorára kötötte az elnök egykori udvarházában működő múzeum.

A legnagyobb összegű, hajra vonatkozó biztosítást pont tíz évvel a Washington rekord után kötötték. Ennek tulajdonosa még élt. Troy Polamalu, a Pittsburg Steelers amerikaifoci-csapat tagja egymillió dollárra biztosította 2000 óta levágatlan hajkoronáját. Tegyük hozzá, az egymillió zsebpénz, a Tom Jones mellén növő szőrbokrot a városi legenda hétmillió dollárra taksálta. A londoni Lloyds biztosítótársaság azonban tagadja, hogy valaha is ilyen biztosítást kötöttek volna náluk.

Már ez az egy történet is elég ahhoz, hogy belássuk, milyen fontosak a fintech megoldások az ügyfelek számára. Ne maradj le, tudd meg a magyar fintech jelenét és jövőjét a FinTechRadar Konferencián!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?