A kísérlet az alapjövedelem hatásait vizsgálja, és ha sikerrel jár, akkor a szabadúszóknak és a kisvállalkozóknak is segíthet.

A kísérlet az alapjövedelem hatásait vizsgálja, és ha sikerrel jár, akkor a szabadúszóknak és a kisvállalkozóknak is segíthet. 

Az alapjövedelem a 2010-es évek nagy kérdése, ezt a transzparenst németek építették
Az alapjövedelem a 2010-es évek nagy kérdése, ezt a transzparenst németek építették (FOTO: Michael von der Lohe / Flickr CC-BY)
(fotó: FOTO: Michael von der Lohe / Flickr CC-BY)

Havi 560 eurót (ez nagyjából 170 ezer forint) kapnak a munka nélkül maradó finnek egységes alapjövedelemként. A kísérlettől a bürokrácia csökkentését, a szegénység visszaszorulását és jobb munkanélküliségi mutatókat várnak a finn honatyák.

A program egyelőre nem országos, csak egy kisebb, kétezer fős csoporton vizsgálják az alapjövedelem hatását. Ők viszont január elsejétől már kapják is a pénzt, az állam gyorsan beindította a fizetést.

A kísérletben résztvevőknek nem kell beszámolniuk arról, hogy hogyan és mire költik el a pénzt. Ebben a tekintetben pont úgy működik, mint a hagyományos fizetés. Az egységes alapjövedelem összegét levonják azokból az esetleges segélyekből, amiket a résztvevők amúgy kapnának, azaz a különböző segélyek nem adódnak össze.

Nem ebből vesznek Teslát és kaviárt

Az 560 euró biztosan kevés ahhoz a gyakran emlegetett álomhoz, hogy az alapjövedelemből otthon, kreatív dolgokkal foglalkoznak majd az emberek a jövő társadalmában. A magánszektorban megkereshető finn átlagjövedelem az AP szerint 3500 euró, ennek alig hetedrésze, amit az állam ad.

Lesznek azonban olyan résztvevők is a kísérletben, akik azután is kapják az alapjövedelmet, hogy állást találtak. Ezzel azt vizsgálják, mennyire fogja vissza az alkalmi vagy kevesebbet fizető munkák elvállalását az a félelem, hogy ettől elveszítik az emberek a nehezen újra igényelhető munkanélküli segélyt.

Nagyon izgalmas azt vizsgálni, hogyan viselkednek ettől az emberek. Fognak kísérletezni mindenféle új munkahelyekkel? Vagy a kritikusoknak lesz igazuk, és lustábbak lesznek, mert mindenképpen jár a pénz?

– mondta a kísérletről Olli Kangas, a segélyeket felügyelő finn állami hivatal vezetője.

Ha a mostani kísérlet sikerrel zárul, akkor az alapjövedelmet kiterjeszthetik a szabadúszókra, a kisvállalkozókra és a részmunkaidőben dolgozókra is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?