A Juniper Research szerint meredeken emelkedni fog a fintech hitelezési és finanszírozási cégek profitja. 2020-ra az évi tízmilliárd dollárt is elérheti.

A Juniper Research szerint meredeken emelkedni fog a fintech hitelezési és finanszírozási cégek profitja. 2020-ra az évi tízmilliárd dollárt is elérheti.

aranyrúd

2020-ra tízmilliárd dollárosra nőhet a fintech finanszírozási és kölcsönzési ágazat profitja a Juniper Research szerint. A cég szerint idén világszerte 5,2 milliárd dolláros hasznot fognak hajtani a fenti két pénzügyi területen dolgozó cégek, három éven belül pedig megduplázódik az összeg.

A gyors növekedéshez több kedvező trend együttes hatására van szükség. Az első a P2P-kölcsönzés elterjedése, a második a már most is rendkívül sikeres közösségi finanszírozás betörése a hagyományos üzleti hitelek helyére, a harmadik pedig az új analitikai platformok megjelenése.

A Juniper pár napja megjelent – és sajnos 2990 dollárba kerülő – jelentése a The Paypers szemléje szerint fontos tényező, hogy a fejlődő piacokon nincsenek hitelminősítő szolgáltatások. A lyukat viszont nem hagyományos hitelminősítők fogják betölteni, hanem a közösségi aktivitásból és más forrásból dolgozó fintechek.

p2plending
(Image by InvestmentZen | www.investmentzen.com)
(fotó: Investmentzen)

Kockázat: mi van akkor, ha a fejlődő világot is zavarja, ha a magánéletében turkálnak?

A hitelezés megindulásához szükség van a kockázatbecslést lehetővé tevő szolgáltatásokra, a közösségi aktivitás elemzésének azonban bőven vannak ellenzői is. A jelentés is kitér arra, hogy a fejlett piacokon nagyobb ellenállás várható az ügyfelek részéről. A hiteligénylők jelentős része úgy fogja vélni, hogy a privátszféráját akarják megsérteni. Az Admiral Insurance első autót vásárló sofőröknek kitalált biztosítását, amely a facebookos aktivitásból próbálta kitalálni, milyen sofőr a pályázó, le is állította a Facebook, amelynek adatait használta az elemző motor.

A kutatás másik érdekessége, hogy az ígéretes startupok közösségi finanszírozással történő beindítását vizionálja. Mi is írtunk már olyan oldalról – ez a Seedrs – amely kisbefektetőknek teszi lehetővé, hogy korai szakaszban lévő startupokba fektessenek pénzt. Ez azonban elég kockázatos befektetési forma, a startupoknak csak igen kis százalékából lesz sikertörténet, a többség megbukik.

A Juniper szerint azért lesz mégis sikeres ez a módszer és a P2P-hitelezés, mert a banki betétek túlzottan alacsony hozamot kínálnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?