Az igényléstől számított harmincadik percre megérkezhet a hitel a Softbank és a Mizuho közös startupját használó ügyfelek számlájára.

Az igényléstől számított harmincadik percre megérkezhet a hitel a Softbank és a Mizuho közös startupját használó ügyfelek számlájára.

Forrás: A Health Blog / Silver Blue / CC-BY
(fotó: A Health Blog / Silver Blue / CC-BY)

Mesterséges intelligencia vezérelte mobilos hitelcéget hoz létre két japán óriáscég. A Mizuho gigabank és a SoftBank egyelőre név nélküli céget novemberben indítják el, 2017 első felében pedig már hiteleket akarnak adni – írja a Japan Times.

A mobilos appba épített hitelcég ötmilliárd jenes alaptőkével fog elindulni. Fiókokat nem nyitnak, sőt a japán minden prefektúrájában jelenlévő Mizuho fiókokat sem kínálják egyelőre fel ügyek intézésére. A hitellel kapcsolatos összes teendőt az appon keresztül lehet majd elvégezni.

Az új cég olcsó, kedvező kamatozású, vonzó fedezet nélküli hiteleket fog nyújtani. A kérelmek elbírálására a két cégnél meglévő számlatörténet alapján fogja odaítélni a mesterséges intelligencia. A meglevő ügyféladatokon túl a mobil képernyőjén bekért információkkal fog dolgozni a szoftver. Ezeket a mesterséges intelligencia azonnal ellenőrzi, és rögtön információt is szolgálhat az elérhető hitelkeretről és a kamatról is.

A regisztrációtól a pénz megkapásáig tartó folyamat maximum harminc percet fog igénybe venni. A Mizuho és a Softbank azt várja, hogy az intelligencia olyan ügyfeleknek is ad majd hitelt, akik a hagyományos úton nem jutnának pénzhez.

A gép nem veszi figyelembe, hogy valaki módos családba született-e vagy sem, csak a hiteltörténetet és a keresőképességet vizsgálja

mondta Szon Maszajosi, a Softbank alapító-elnöke.

Nem fizetésnapi hitelt ad a mesterséges intelligencia

A nagyon izgalmas befektetésekkel kísérletező, alapvetően a telekommunikációs piacról induló SoftBank 43 millió ügyféllel rendelkezik. A Mizuho ehhez még a saját 24 millióját tudja hozzátenni. Az új hitelcég elsősorban a fiatalabb, a banki ügyintézéstől ódzkodó ügyfeleket akarja megcélozni. Azokat, akinek tandíj befizetésre vagy esküvőre kell a pénz.

A közös cég indítását bejelentő sajtótájékoztatón az igazgatók arról is beszéltek,hogy nem a folyamatos pénzzavarban szenvedőknek kitalált gyorshitelekkel akarnak versenyre kelni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?