Hitelkiváltó kölcsönt ad két brit fintech-cég az ügyfeleinek. A lényeg, hogy spórolással érték teremtődik, így a közösségi hitelezőknek is megéri az üzlet.

Hitelkiváltó kölcsön felvételében segíti a briteket két fintech-cég együttműködése. Egyben fizetnek a banknak, és olcsóbban adnak pénzt az ügyfeleknek.

Újságíró vagyok, időnként furcsa dolgokat csinálok. Egyszer például kíváncsiságból összeszedtem egy budapesti kórház bankautomatájának tetejéről az odadobált bizonylatokat. Eléggé megdöbbentem, mire a 10-15 fecnit átolvasgattam.

Szinte senki sem volt, akinek ne mínuszban lett volna az egyenlege. Az emberek 20-30 ezer forintokat vettek fel, és 70-100 ezer körül volt a tartozásuk.

Hitel a hitelre

Nagyon úgy tűnik, nemcsak a magyarok költekeznek túl. A kis összegű, elhúzódó, éppen ezért nyomasztó folyószámla- és fogyasztói hitelek valószínűleg a briteknek is problémát okoznak. Annyira, hogy a jelek szerint üzleti vállalkozást is érdemes indítani ezeknek a tartozásoknak az eltüntetésére. Nagy-Britanniában két fintech-cég látta elérkezettnek az időt arra, hogy hitellel segítse azokat, akik túl sok hitelt vettek fel.

penz

A két fiatal vállalkozás a Pariti és a Zopa. Az első azzal foglalkozik, hogy figyelemmel követi ügyfeleinek számlaegyenlegét, és egy helyes kis mobilapplikáció segítségével megpróbálja spórolásra bírni a felhasználókat. A másik cég, a Zopa pedig közösségi hitelezésben utazik. Ez nagyon leegyszerűsítve úgy működik, hogy akinek van egy kis pénze, az felajánlja, hogy kölcsönadja, a Zopa pedig összegyűjti ezeket a felajánlásokat, és odaadja a pénzt azoknak, akiknek hitelre van szükségük.

A közösségi kölcsön jól működik akkor, ha értékteremtő beruházásra kell a pénz: valakinek van egy jó ötlete, kap hitelt, megalapítja a vállalkozását, sok pénzt keres gyorsan törleszt. Mindenki jól jár a végén.

Érték terem-e?

A fogyasztói hitel meg a folyószámlahitel nem ilyen. A nevükben is benne van: fogyasztásra, folyó ügyek intézésére megy el a pénz, nem lesz belőle megtérülés. Elsőre nem túl okos ötlet tehát ilyesmire kölcsönt adni, mert nagy a kockázata annak, hogy az ügyfél nem tudja visszaadni a pénzt. A bankok éppen ezért jó magas kamatokat is kének az ilyesmire.

xapo bankkártya bitcoin

A Pariti és a Zopa most arra jöttek rá, hogy mégis lehet értéket teremteni azzal, ha megszabadítják a mínuszban lévő briteket a vásárlásokból felduzzadt hiteleiktől. A kulcsszó a költségcsökkentés. A közösségi hitelező cégnek ugyanis nem kell eltartania bankfiókokban dolgozó ügyintézőket, nem kell fizetnie a kis irodákban a fűtést, sem. Az ügyeket online, észben automatizálva intézik, így alacsonyak a költségek. Az alacsony költségek miatt megengedhetik maguknak, hogy alacsonyabb kamattal, alacsonyabb – vagy akár nulla – kezelési költséggel dolgozzanak.

Hitel, okosan

Ha alacsonyabb kamatra kisebb kezelési költséggel tudnak kölcsönt adni az ügyfélnek, akkor az ügyfél jól jár, vagyis több pénze marad. Érték teremtődik. Ha több pénze marad, többet és gyorsabban tud törleszteni.

A rendszer a két cég tervei szerint úgy működik majd, hogy a Pariti kiszámolja, Average John (magyarul: Átlag János, az ügyfél) mennyit tud spórolni egy hónapban – akár azzal is, hogy csökkennek a banki költségei. A Zopán keresztül pénzt adó hitelezők kapnak egy tervet, hogy John havonta ennyit és ennyit törleszt, nem vesz új iPhone-t, és akkor nekik a végén ennyi és ennyi hasznuk lesz.

John megkapja a pénzt, és mindenki imádkozik, hogy ne rohanjon be vele az első Apple store-ba. A britek mindenesetre bíznak az appban rejlő oktatási lehetőségben, és sokan szurkolnak nekik, mert olcsó hitelt kapni mindentől függetlenül jó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?