A csaláson kapott vezető visszavásárolná a cégét, a befektetők csendesen menekülnek. Mi lesz a fintech világ ünnepelt startupjával?

Az elmúlt hónapban a Lending Club és egykori vezetője bebizonyította, hogy képesek meglepetéseket okozni. Nem feltétlenül pozitív meglepetéseket, mégis csak egy csalási sztorival indult a májusuk, de tagadhatatlanul nagy hatásúakat.

Laplache a P2P-kölcsönök arca volt Amerikában
Laplache a P2P-kölcsönök arca volt Amerikában
(fotó: OFFICIAL LEWEB PHOTOS / CC-BY)

A héten Renaud Laplache, aki a Lending Club vezetése mellett a P2P-hitelek arca volt az Egyesült Államokban, bejelentette, hogy befektetőkkel tárgyal a cégének a viszavásárlásáról. Nem lesz egyszerű dolga, a saját igazgatótanácsa rakta ki a cégből. Ráadásul az az igazgatótanács, aminek elfelejtette elmondani, hogy komoly tulajdonnal rendelkezik egy olyan cégben, amiben a Lending Club 15 százalékos tulajdonrészt tervez vásárolni.

A nagyobbik baj pedig nem is ez volt, hanem egy másik, hitelekre vonatkozó hazugság. A befektetőket és kölcsönzőket közvetlenül összekötő első amerikai internetes cégnél végzett belső vizsgálat hiányosságokat tárt fel.

A cég egy 22 millió dolláros hitelportfólió ügyében hazudott egy nagybefektetőnek. Úgy hamisították meg az adatokat, hogy az megfeleljen az ügyfél prémium portfólióra vonatkozó igényeinek. Az összeg eltörpül a Lending Clubb által kihelyezett több mint 18 milliárd dollárnyi hitel mellett, kínos volt viszont, hogy Laplanche és két társa is érintett volt az ügyben. A 22 millió dolláros csomagot a Lending Club visszavásárolta a botrány után. A cégben azonban így is megrendült a piac bizalma.

A Lending Club részvényeinek árfolyama 35 százalékot zuhant május elején a vezérigazgató lemondása után. A kereskedés végére a cég tőzsdei értéke 1,8 millárd dollár volt, ötöde annak, ami a 2014. decemberi tőzsdei bevezetés után ért. És akkor még nem is derült ki, hogy a 122 milliárd fontot kezelő Baillie Gifford befektetőcég eladta kilenc százalékos tulajdonát a Lending Clubban a botrány után. A P2P-hitelező elhalasztotta június 7-ig a korábban meghirdetett közgyűlését arra hivatkozva, hogy nem tudnának teljes képet mutatni a helyzetről a részvényeseknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?