Csorog ki a személyes adat a Venmóból. Egy németországi kutató 207 millió tranzakciót elemzett úgy, hogy egy szabályt sem szegett meg értük.

Csorog ki a személyes adat a Venmóból. Egy németországi kutató 207 millió tranzakciót elemzett úgy, hogy egy szabályt sem szegett meg értük.

venmostrories

A Venmo amerikai pénzküldési szolgáltatás évekkel korábban nyilvánossá tette a rendszerben zajló tranzakciókat. A felhasználók dönthetnek úgy, hogy priváttá teszik a pénzküldési listájukat, de ehhez egyrészt tudniuk kell, hogy alapbeállítás szerint nem az, másrészt meg kell keresniük az erre szolgáló felületet. Egy németországi kutató, Hang Do Thi Duc feltételezte, hogy a többség nem hajlandó ennyit tenni a privát szférájáért. Jól tippelt.

A Public By Default nevű projekte során közel 208 millió tranzakció adatait gyűjtötte be az oldalról legális eszközökkel. Az összegek és a hozzájuk csatolt megjegyzések több történetet mondanak el. Talált szakító párt, talált egy drogdealert, akinek rendszeres ügyfelek is küldtek pénzt. Egy házaspár életének kis történéseit – bevásárlás, állatorvos, ételrendelés – is azonosítani tudta.

A leletek azonban ijesztők is voltak. A szerelmespár például biztosan nem a köznek szánta a tranzakciókhoz írt megjegyzéseket. Valószínűleg a drogkereskedő sem örült volna annak, hogy a nem legalizált szerekre utaló megjegyzésekkel kap pénzeket.

Hang Do Thi Duc szerint az általa kibányászott információkra gyakran az a válasz, hogy nincs rejtegetnivalóm. A kutató szerint hasznosabb azt a kérdést feltenni, hogy miért kell erről bárkinek tudnia?


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?