A fizetés és a világ viszonyát – tudjuk, nagy szavak – akarja megváltoztatni a Gusto nevű texasi startup.

A fizetés és a világ viszonyát – tudjuk, nagy szavak – akarja megváltoztatni a Gusto nevű texasi startup.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

A Joshua Reeves vezette startupnak az az alaptétele, hogy a szomszéd srác, aki lenyírja a füvet és ezért kap öt dollárt miután betolta a fűnyírót a fészerbe, közelebbi kapcsolatban van a munka és a fizetés fogalmával, mint egy kreatív területen dolgozó fehérgalléros munkás – írja a Techcrunch. Egy tudásmunkás akkor kerül ilyen közel az elvégzett munka után megkapott fizetéshez, amikor kirúgják vagy felmond: ekkor az utolsó munkanapon meg kell kapja a fizetését.

via GIPHY

A kisvállalatokat célzó HR rendszert gyártó Gusto úgy gondolja, hogy a fentinél jobb élményt nem nehéz ma biztosítani. Flexible Pay, azaz rugalmas fizetés nevű funkcióját. Ezt a munkáltatónak kell előbb engedélyeznie, de ha megtette, akkor a munkvállalók akkor jutnak hozzá az elvégzett munka utáni fizetésükhöz, amikor akarják.

A Gusto rengeteg adaton ül, az teszi lehetővé, hogy a rugalmas fizetést elérhetővé tegye. Az amerikai KKV-k egy százaléka használja a szolgáltatásait, ennyi cég pénzügyi és bérszámfejtési adatai alapján végezhet kokcázatbecslést arról, hogy egy-egy dolgozó mennyi pénzt kereshetett meg a héten. A cég minimális kockázatot vállal azzal, hogy ezeket az összegeket előre elutalja.

A fizetéscsekkek kiosztásának módja, logisztikája, az egész adózási része ugyanúgy néz ki a munkáltató felé, mintha havi fizetést utalnának. A hónap közbeni pénzmozgás fedezetét a Gusto hitelezi meg a cégeknek. A Gusto már keresi, hogy milyen hitelcéggel léphetne partnerségre ennek a fintechesítése érdekében. A megoldás több előnnyel rendelkezik. Ezek legfontosabbika, hogy ha a Gusto megoldása elterjed, az alávághat a rövid futamidejű hónap végi uzsorakölcsönöknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?