Két ismert fintech startup már Litvánia mellett döntött. Lehet, hogy ez az ország lesz a Brexit nyertese?

Két ismert fintech startup már Litvánia mellett döntött. Lehet, hogy ez az ország lesz a Brexit nyertese?

Új városképet kell megszokni: ez Vilnius
Új városképet kell megszokni: ez Vilnius (Fotó: Mantas Volungevicius CC-BY)
(fotó: Mantas Volungevicius CC-BY)

Új, váratlan jelentkező van London helyére: Vilnius – írja a Finextra. A litván nemzeti bank, az Invest Lithuania lobbiszervezet és a Sorainen jogi szolgáltatócég a Level39 nevű londoni akcelerátorban fog beszélni jövő héten arról, mit kínál a litván főváros azoknak a cégeknek, akik a Brexit miatt a közös piacról kiszoruló Egyesült Királyság helyett keresnek új székhelyet maguknak.

Litvánia mellett szól, hogy az ország új, innováció és fintechbarátabb szabályozási környezetet készít elő, amelyekben a startupok könnyebben boldogulhatnak. Emellett azt ígérik, hogy a brit felügyeleti hatóság (FCA) által kibocsátott banki licenceket nagyon gyorsan honosítják majd. Egy teljes licenc költöztetése sem vesz igénybe negyed évnél többet.

A piros emeletes buszt lassan el kell felejteni
A piros emeletes buszt lassan el kell felejteni (Forrás: Revolut)
(fotó: Revolut)

Az appot és abból kezelhető prepaid bankkártyát adó londoni központú Revolut és a fizetési szolgáltatást fejlesző Contis Group már rendelkezik litván licenccel. A német Wirecard pedig szintén az északi országot javasolja azoknak, akik európai banki licencet szeretnének gyorsan.

Vilinusnak komoly versenytársai is vannak. Frankfurt nem kampányol látványosan, valószínűleg úgy gondolja, hogy a kontinens egyik legnagyobb tőzsdéjeként természetes választás lehet. Franciaország viszont odáig ment, hogy már az angol nyelvű pénzügyi dokumentumokat is elfogadja, sőt tolmácsot is biztosít az országba költöző fintechek ügyintézéséhez. Ezek mellett szóba kerülhet még legalább Luxemburg és a digitális állampolgársággal évek óta kísérletező Észtország is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?