Az egyik nagy bitcoin tárca cég két éves tranzakciós történetét próbálja megszerezni az adóhatóság. Adócsalás után nyomoznak gyakorlatilag mindenki ellen.

Bekérte a Coinbase bitcoin tárca tranzakciós történetét az amerikai adóhatóság. Hamarosan kiderül, létezik-e olyan pénz, amire nem tudja rátenni a kezét az állam.

bitcoin
(Fotó: KAREN BLEIER / AFP)
(fotó: KAREN BLEIER / AFP)

A Coinbase-t egy nagyobb adócsalási nyomozás miatt kötelezték a 2014-es és 2015-ös tranzakciók listájának kiadására. Az Észak-Kaliforniai Körzeti bíróság azt akarja kideríteni, követtek-e el adócsalást bitcoin segítségével a cég ügyfelei. A hatályos jogszabályok szerint a bitcoin és más virtuális valuták kereskedelméből származó jövedelmet be kell jelenteni és adózni kell utána. Az amerikai adóhatóság, az IRS nem aprózta el a gyanúsítottak körének meghatározását, első nekifutásra az összes Coinbase-ügyfél adatai érdeklik – írja a The Verge.

Az adóhatóság a bitcoin hálózat nyilvános főkönyvéből – ez a blockchain – megállapíthatja, hogy az adott időszakban milyen tranzakciók történtek a hálózaton. A blockchainen azonban nincsenek a felhasználókat azonosító adatok, azt csak a Coinbase tudja megmondani, hogy melyik tárcához melyik ügyfele köthető.

A cég tervezi, hogy megtámadja a bírósági idézést, mert indokolatlannak tartja az adóhatóság által kikért adatok mennyiségét. A bíróság döntését a bitcoinos közösség is támadta.

Mit mond ez a világról?

A World Wide Web hajnalán – és most 1996-ról beszélünk, amikor a web még óvodásnak számított – még voltak olyan feltételezések, hogy a kibertér a fizikai világtól független hely lehet. John Perry Barlow, aki a a Grateful Dead szövegírójaként lett ismert, de később átnyergelt a digitális aktivizmusra, az 1996-os publikálta a Kibertér Függetlenségi nyilatozatát, amely egy amerikai telekommunikációs törvényre válaszol. A szöveg így kezdődik:

Fejlett ipari országok kormányai, kik húsból, betonból, acélból építkeztek és merítitek hatalmatokat, én a cyberspace-ből jövök, a lélek új otthonából. A jövő nevében követelem Tőletek, kik a múltból vagytok, hagyjatok minket békén! Nem üdvözlünk Benneteket jó szívvel. Ahol mi összegyűlünk, ott Nektek semmi erőtök nincsen.

Mára nagyjából nyugodtan kijelenthetjük, hogy Barlownak nem lett igaza. Akadnak ugyan a területenkívüliség állapotára hasonlító helyzetben lévő szolgáltatások – a segédprogramok és tudás nélkül elérhetetlen deep web lapjai, a Tor-hálózaton tárolt anyagok – amelyeket nehéz helyhez kötni. Sokáig a bitcoin is országoktól függetlennek tűnt, de az amerikai adóhatóság úgy tűnik, máshogy gondolja ezt.

Az államnyi mennyiségű felhasználóval rendelkező Facebook vagy Google esetében pedig fel se merül, hogy a földrajzi világtól távoli, külön hely lenne. Pontosan lehet tudni, hogy ha Európából facebookozunk, akkor számunkra a közösségi oldalt egy ír leányvállalat és Írországban tárolt szerverek jelentik. Akit bővebben érdekel, milyen digitális állampolgárnak számít, a Citizen Ex segítségével pár nap alatt megtudhatja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?