Makroműanyagból biztos, hogy mikroműanyaggá bomlik el a TSB kártyája, de hogy utána mi lesz, az jó kérdés.

(Fotó: TSB)

Kicsit greenwashing gyanús hírrel állt elő a TSB nevű új-zélandi bank. De mivel szeméttermelésről szól és nem az egyéni felelősségre helyezi a bank a súlyt, hanem egy rendszerszintű hibára, megérdemli, hogy megsüvegeljük.

A Mastercarddal partnerségben a TSB kiadott egy új betéti kártyát, ami 85 százalékban biológiai úton lebomló műanyagból van. A kártya sokkal gyorsabban szűnik meg kidobás után műanyagnak lenni, mint a hagyományos anyagbók készült plasztikkártyák.

Így sem kell azt várni, hogy a fűben hagyott kártyánk helyén pár nap múlva már pipacsmező vagy őserdő nőtt. A speciális adalékanyaggal kezelt PVC alapanyagú tárgy „a megfelelő körülmények között” komposztálva kezd elbomlani. A hasonló bejelentésekkel kapcsolatosan rendkívül szkeptikus USMartcards cikke azt is megjegyzi, hogy a bomlás során makroműanyagokból mikroműanyagok lesznek, ami a természete műanyagszennyezésén nem segít, sőt súlyosbítja azt.

A TSB közleménye nem tér ki arra, hogy valójában meddig tart, amíg az új kártyái lebomlanak, illetve milyen bomlási folyamat megy végig. Lényegesebb az, hogy a bankvilág problémájaként keretezik a problémát. A személyes felelősségvállalás természetesen nem hanyagolható el teljesen, de lehet bármennyire környezettudatos az ember, ha az energetikai ipar, a műanyagipar vagy a nemzetközi közösség nem tesz lépéseket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?