Az Amazon nagyobb összeget tett az emberi lustaságra. Gombnyomásra hozza a futár a sört, pelenkát és mosóport a jövőben.

Az Amazon nagyobb összeget tett az emberi lustaságra. Gombnyomásra hozza a futár a sört, pelenkát és mosóport a jövőben.

A mosógép rendben van, de hová ragasztja az ember a sörrendelős gombot?
(fotó: Amazon)

Nem volt nehéz hülyének nézni a Jeff Bezos vezette Amazont, amikor bejelentette, hogy a vásárlás jövője a konyhapultra, mosógépre, szekrényajtóra felragasztható okosgomb. Nehéz volt elképzelni azt, hogy a jövőben úgy fogunk mosóport vásárolni, hogy a gép beindításakor észleljük, hogy el fog fogyni, megnyomjuk a mosóporrendelő-gombot, és várjuk a futárt.

Az okosgomb az okoseszközök minimalista változata, a legbutább okoseszköz. Egyetlen dolgot lehet vele rendelni, de ha a gomb jó helyen van, nagyon jól jöhet.

Az egy-egy termékhez használható bevásárlógomb az Amazon ingyenes kiszállítást, online nézhető filmeket és egyéb extrákat kínáló Prime előfizetői között sem terjedt el igazán a Dash nevű gomb. A héten azonban ötven termékkel bővítette a gombbal rendelhető termékek listáját, így már 150 dolgot lehet rendelni. Annyihoz már egy egész zongorányi Dash-billentyűre van szükség.

A vásárlók fele csak egyszer nyomja meg a gombot

A bővítést azzal indokolta az Amazon, hogy nőni kezdett a Dash népszerűsége és a rendelések gyakorisága is.

Percenként kétszer rendelnek a gombok segítségével

– monda Katie McFadzean, a cég szóvivője.

A több márkához tartozó mosópor mellett nyomtatópatront, macsakaalmot, kutyakaját vagy ceruzaelemet is lehetett venni a rendszerben. Mára pedig már chipshez, hypóhoz és szalvétához is van gomb.

A Dashet az Amazontól lehet beszerezni, és gyakorlatilag ingyen van. Öt dollárt ugyan elkérnek rendeléskor, de ezt kuponként jóvá is írják az első rendelésnél.

Amazon Dash Button

Keep Dash Button handy in the kitchen, bath, laundry, or anywhere you store your favorite products. When you’re running low, simply press Dash Button and Amazon quickly delivers household favorites at the same low prices offered on Amazon.com, so you can skip the last-minute trip to the store.

A Dash-gomb az otthoni wifit használja, mobilnetes kapcsolatra nem képes. A működési idejének nagy részét kikapcsolva tartja az eszköz, hogy takarékoskodjon az egy darab ceruzaelemmel, ami működteti. Ha megnyomják, akkor először felébred, majd elküldi wifin a rendelést az Amazonnak.

Az, hogy a Dash egyelőre nem számít sikernek, nem jelenti azt, hogy ne jelentkezett volna rögtön egy kihívó. A Kwik nevű tel-avivi startup hasonló megoldásával sört, pizzát és pelenkát lehet rendelni. A cégnek, az Amazontól eltérően, nincs saját boltja, de minden Kwik-gombos vásárlás után illetéket kapnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?