A jövő automatizált, a tulajdonos nélkül mérő – később pedig nélküle fizető – mérőivel van egy kis probléma Nem túl pontosak.

A jövő automatizált, a tulajdonos nélkül mérő – később pedig nélküle fizető – mérőivel van egy kis probléma Nem túl pontosak.

 (Fotó: miheco / CC-BY)
(Fotó: miheco / CC-BY)

Az okos villanyórák, mérőkészülékek a velünk élő science fiction jövő kellékei. Tényleg léteznek, tényleg be tudják diktálni helyettünk az óraállást, az jobb példányok pedig rá is tudnak szoktatni a spórolásra. A University of Twente kutatói azonban arra jutottak, hogy a forgalomban lévő okos mérők hatékonysága még hagy maga után kívánnivalót – írja a BleepingComputer.

A kutatók kilenc különböző gyártó mérőjét tesztelték, ellenőrzésnek pedig egy hagyományos elektromechanikus villanyórát használtak, amiben ott forog még a tárcsa és pörögnek lefelé a számok. A vadul eltérő eredmények között egy olyan is akadt, amely szerint a 582 százalékkal több áramot fogyasztott a teszt felszerelés, mint amennyit valójában felhasználtak a kutatók. De volt olyan mérő is, ami 32 százalékkal kevesebbet mért.

A tesztberendezés mindennapi berendezésekből állt: energiatakarékos izzók, LED-es fényforrások, hősugárzók. A kísérlet összességében hat hónapig tartott. Az egyes mérések egy-két héten át zajlottak. A kutatók igyekeztek olyan tesztkörülményeket előállítani, amelyek a valóságban is előfordulnak, nem volt céljuk, hogy az okos mérőket túlterheljék.

(Fotó: VIA Gallery / CC-BY)
Telepíts okosmérőt, segít spórolni, azt mondták! (Fotó: VIA Gallery / CC-BY)

A tesztben használt mérők megfeleltek azoknak, amelyeket az elmúlt tíz évben Hollandiában telepítettek, a mérési eredményeket így össze tudták vetni a felhasználói panaszokkal.

Zavar van a vonalon

Összességében a tesztelt mérők közül öt mérte felül a fogyasztást, kettő pedig alacsonyabb értékeket produkált a valóságosnál. A mérők akkor működtek a legpontatlanabbul, ha dimmeres villanykapcsolót használtak együtt energiatakarékos és LED fényforrásokkal. A mérések után a kutatók szétszedték az okosmérőket, és arra jöttek rá, hogy az eszközök felépítésétől függ, hogy többet vagy kevesebbet mérnek-e. Az eredmény pontossága attól függ, hogy az energiatakarékos funkciókat kínáló berendezés keltette zavaró jelekre mennyire érzékenyek az egyes mérők.

A kísérlet azért nem megnyugtató, mert a tesztelt kilenc okosmérőből közel 750 ezret telepítettek Hollandiában. Világszerte pedig meg sem lehet becsülni, hány high-tech, de pontatlan berendezés működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. István Torma 2017.03.17

    Ez hihetetlenül felháborító! Ezeket a teszteket már régen el kellett volna végezni! (De dicséret a mostani tesztelésért!) Ennyire méréstechnikus nem lehet hülye, sajnos szándékosságot kell feltételeznem e mögött!!!!!!!! Burkolt áremelés!

Vélemény, hozzászólás?